Aalto-1:n tarina tähän saakka


Idea Aalto-1:stä syntyi keväällä 2010, kun Aalto-yliopiston Sähkötekniikan korkeakoulun Radiotieteen ja -tekniikan laitoksella päätettiin aloittaa oman satelliitin suunnittelu opiskelijahankkeena.

Aalto-yliopistossa (ja Teknillisessä korkeakoulussa) oli hahmoteltu satelliitteja jo aikaisemminkin, mutta nyt satelliittien hinnan ja laukaisukustannusten tultua edullisemmiksi, oli sellaisen toteuttamiseenkin realistiset mahdollisuudet. Esisuunnitelma saatiin valmiiksi syksyllä 2010 ja yksityiskohtaisempi esisuunnittelukatselmus joulukuussa 2011.

Satelliittia suunniteltiin tällöin laukaistavaksi vuoden 2013 lopussa tai 2014 alussa. Satelliitti olikin tarkoitus laukaista vuoden 2014 lopulla, mutta projektin viivästysten takia laukaisua jouduttiin lykkäämään myöhemmäksi.

Alkuvuodesta 2015 satelliitille hankittiin laukaisu SpaceX -yhtiön Falcon 9 -kantoraketilla, mutta valitettavasti tämä tähän saakka erittäin luotettavasti toiminut raketti on kokenut kaksi epäonnistumista, joiden vuoksi raketin laukaisut ovat myöhässä ja myös Aalto-1:n laukaisu on siirtynyt koko ajan myöhemmäksi.

Alakuvuodesta 2017 laukaisu päätettiin siirtää tehtäväksi intialaisella PSLV-kantoraketilla. Hollannissa laukaisuvälittäjän tiloissa odottanut satelliitti asennettiin uuteen laukaisusovittimeen huhtikuussa, kuljetettiin Intiaan toukokuussa ja laukaistiin avaruuteen 23. kesäkuuta. Lentomalli koestettavana

Kolme versiota

Satelliitista on rakennettu ennen avaruuteen lähetettävää lentomallia kaksi kehitysversiota, fyysinen malli ja sähköinen malli (ns. insinöörimalli).

Fyysisellä mallilla testatattiin mahtuivatko satelliitin suunnitellut osat annettuun tilaan.

Sähköisen mallin järjestelmät rakennettiin mahdollisimman samanlaisiksi lopullisen lentomallin kanssa, ja niillä kokeiltiin satelliitin järjestelmien ja hyötykuormien toimimista erilaisissa olosuhteissa ennen varsinaisen lentomallin rakentamista.

Mallikappaleita on testattu olosuhteissa ja tilanteissa, joihin varsinainen avaruuteen laukaistava satelliitti ei joudu toivottavasti lentonsa aikana lainkaan.

Tähän mennessä tapahtunutYhteys Aalto-1 -tiimiin

Jaan Praks, professori, hankkeen koordinaattori

+358 50 420 5847, jaan.praks@aalto.fi

Minna Hölttä, tiedottaja

+358 50 539 6229, minna.holtta@aalto.fi

Seuraa meitä:

  Aalto Satellites Facebookissa

  Aalto-1 Twitterissä